Ruskin Park House

Re-modeling and Extension of Single Family Dwelling
Location: Herne Hill, London
Construction Value: £345,000
Completed 2009
Don’t Move Improve: Best Use of Concrete Award

The re-modeling carves out areas of the building to create a series of spaces focusing on daylight and views. Most of the new design elements are being cast in exposed structural concrete or made from solid oak. A large light well is built to form the new core of the house. Within it a 7m high freestanding concrete blade wall carries an open tread oak stair on one side and on the other side about a hundred of threaded sockets cast in the concrete for making a climbing wall.

The rear extension is a simple composition of two exposed concrete volumes covered with a sedum green roof. The lower volume extends the kitchen area as a cantilevered, curved and stepped window bay with a wrapping timber bench/worktop along the inside. It is a place for cooking, lounging and playing. Its form is the result of maximizing the orientation for morning sunlight. The volume hovers above a shallow framed pond which is filled by rainwater draining off the rear section of the house. The other volume of the extension enlarges the common open space and defines the dining area. A massive timber framed door swings open into the rear garden.

The project was awarded ‘Best Use of Concrete’ in the ‘Don’t Move, Improve’ competition organised by New London Architecture and sponsored by Time Out and Elle Decoration magazines in 2009.

 

RP_AXO

 

 

RUSKIN_02_W

 

DSC_0065_sma

 

DSC_0068_sm

 

DSC00199_sm

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

RP_06_W 3 small

plan_grnd_190209

 

005_stair_100525 [Converted]

RP_02_W

 

RP_05_W

 

RP_04_W

 

AYA_FR_4330_sml

 

AYA_FR_4492_y

 

RP_Construct_01_W