Dartmouth Park House

Single Family Dwelling
Location: Dartmouth Park Conservation Area, London
Construction Cost: Undisclosed
Completion: July 2016

Winner RIBA London Award 2018
Shortlisted RIBA Stephen Lawrence Prize 2018 (for best building built under £1million)
Longlisted RIBA House of the Year 2018

Located within the Dartmouth Park Conservation Area, this project significantly remodels and extends an end-of-terrace Victorian building. It creates a contemporary, airy and bright single family home.

The design enhances the original features of the building and improves areas that had been poorly altered over time. The street elevation takes a shopfront character while the extension of the rear of the house includes two terraces and a sunken courtyard. The use of daylight has been central to the project and sunlight penetrates deep into the ground floor and basement of the house.

 

 

A series of sequential ‘cuts’ and ‘extrusions’ interplay with daylight and views to create a strong sense of movement through the house.

A large void is carved out, intersecting all four floors. It incorporates a deep staircase that encourages a continuous movement, maintained through the design of the balustrade as it extends towards the terrace at the rear extension of the house.

 

 

 

 

Special attention has been given to the form, detailing and crafting of all timber elements of the house, primarily using mahogany, and to the oval figure of the staircase which animates the interior in a delicate manner.

 

 

 

 

 

 

For a detailed building study and design review of the Dartmouth Park House, read Robert Bevan’s piece in the Architects’ JournalAY Architects lets the light shine in’.

The RIBA Awards jury praised the building as ‘a very successful reinvention of the Victorian house’ and ‘an unusual and exotic home’. For their full commentary, please visit this RIBA link.